Door op “Accepteren” te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Webinars voor B2B SaaS inzetten: een nieuwe richting [2024]

19/11/2024
5
min leestijd
Webinars voor B2B SaaS inzetten: een nieuwe richting [2024]
4/3/2024
5
min leestijd

Webinars zijn een stuk ouder dan je waarschijnlijk denkt. Het concept stamt namelijk al uit de jaren 1990. Het organiseren van webinars is ooit ontstaan vanuit het idee om kennis over te brengen op een grotere groep mensen, zonder dat ze in dezelfde fysieke ruimte zijn. 

Zulke online sessies zorgen ervoor dat je makkelijker en vaker kennis kunt delen met je doelgroep. Afstand maakt hierbij niet uit, waardoor de informatie toegankelijk is voor mensen uit verschillende regio’s. 

Een nieuwe visie voor B2B SaaS webinars 

Afgelopen jaren zie je steeds vaker dat webinars worden ingezet als leadgeneratie tactiek, als onderdeel van een bredere content marketing strategie. Het afleveren van leads bij sales is hierbij vaak, helaas, het enige doel. Melden mensen zich aan voor de webinar, dan zijn ze vast ook geïnteresseerd in het product, is de gedachtegang. 

En juist hier zit de denkfout. 

In dit artikel nemen we je mee in de moderne denkwijze rondom het organiseren van webinars. Met deze strategie deel je relevante kennis en hergebruik je de content in verschillende formats. Hierdoor zet je je doelgroep aan het denken, wat uiteindelijk leidt tot een versnelling van je salesproces. 

Focus op waardevolle content, niet op het binnenhalen van aanmeldingen

De visie op webinars binnen B2B marketing is veranderd. Waar het eerst draaide om het binnenhalen van aanmeldingen, gaat het nu om het delen van relevante content waardoor je waardevol bent voor je doelgroep. Daar zit de crux.

Je goed verdiepen in relevantie voor je doelgroep is essentieel. Duik hiervoor in de data van eerder geproduceerde content. Ontdek welke topics voor interactie zorgen. En ga vervolgens met die content aan de slag. Focus je bij een moderne B2B webinar op het leveren van waarde en niet op het binnenhalen van leads.  

Want als je relevante content voor jouw doelgroep vervolgens op de juiste manier verspreidt, of het nu via social media advertenties is of op organische wijze, dan zet je je doelgroep aan het denken. En juist met die prikkel versnel jij je salesproces.  

Creëer content voor je B2B webinar die je kunt hergebruiken

Ga je aan de slag met het organiseren van een moderne B2B SaaS webinar, dan is het dus belangrijk dat de inhoud van deze sessie relevant is voor je doelgroep. Maar naast relevantie is het cruciaal dat je deze inhoud kunt hergebruiken en verspreiden. Dat zit zo:

Je bereidt je webinar zorgvuldig voor met waardevolle content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Deze content kun je daarom eenvoudig hergebruiken in verschillende formats, zoals artikelen, nieuwsbrieven of als videocontent voor sociale media.

Een goed voorbeeld hiervan is Chris Walker, CEO van B2B Demand Generation Agency Refine Labs. Hij host elke week een live sessie op Zoom, voor een handjevol kijkers en luisteraars. 

Tijdens deze sessie neemt Chris Walker zichzelf ook op met goede camera’s. Hier haalt hij vervolgens veel clips uit voor organische social kanalen. De best presterende posts worden weer gebruikt in LinkedIn Thought Leader Ads

Chris Walker gebruikt waardevolle webinar content voor verschillende formats.

Waarom je het beter geen webinar kunt noemen

Naast relevante content die je kunt hergebruiken is de titel net zo belangrijk. Vermijd hierbij het woord ‘webinar’, er kleeft namelijk een saai gevoel aan deze term. Veel mensen associëren B2B webinars met langdurige presentaties zonder interactie. En daar zit niemand op te wachten. 

Een moderne webinar begint daarom bij de juiste titel. Eentje die relevant is voor jouw doelgroep en die entertainend klinkt. Wil je je doelgroep naar je webinar krijgen, geef het dan een andere naam. Noem het bijvoorbeeld een ‘Live Sessie’ of ‘Show’, dat spreekt meer aan. 

Het is nog beter als je een creatieve naam bedenkt, zoals ‘The Modern B2B Marketing Show.’ Hiermee trek je direct lekker de aandacht en geef je aan dat de webinar niet saai is, maar boeiend en inspirerend. 

Een bedrijf dat dit goed doet, is social media marketing and management tool, Hootsuite. Zij geven geregeld webinars en delen deze op in specifieke thema’s zoals ‘Social Media Essentials’. Zoals je in de afbeelding kunt zien vermijden zij het woord ‘webinar’ en kiezen ze hier voor ‘live.’

Hootsuite laat goed zien hoe je het woord ‘webinar’ kunt vermijden.

Een follow-up mag, maar houd het subtiel en leg niet te veel nadruk op verkoop 

Heb je net een toffe ‘Live Sessie’ of ‘Show’ gegeven met waardevolle content die je kunt hergebruiken, dan is de kans groot dat je de behoefte voelt om de gehele contactenlijst van inschrijvingen te delen met sales. Een wijze les: niet doen. 

Hoewel het aantrekkelijk is om direct contact te leggen met warme leads om demo aanvragen binnen te halen, loop je het risico je kans te verspillen. Dat iemand net jouw webinar heeft gevolgd, wil namelijk niet zeggen dat ze zitten te wachten op een salesproces. 

Ga in plaats daarvan voor een enquête na afloop van de webinar. Hierin heb je alle ruimte om te vragen wat aanwezigen vonden van de live sessie. Gebruik daarbij ook een open tekstveld om te achterhalen wat momenteel de grootste uitdagingen van jouw doelgroep zijn. 

De antwoorden die je uit deze vragenlijst haalt zijn waardevolle aanknopingspunten voor gerichte en gepersonaliseerde sales initiatieven. Daarbij kun je deze input vervolgens mooi gebruiken voor een nieuwe webinar of andere content formats.  

Eén webinar is geen webinar, dus ga voor minstens vijf

Een gouden tip van mij: trap niet in de val om slechts één webinar te organiseren en dan te evalueren of je voor nog een live sessie gaat. Dit is een beginnersfout die ik veel terugzie bij B2B bedrijven. De resultaten of evaluatie van één live sessie zeggen weinig. 

Zeker wanneer je voor het eerst een webinar organiseert, of de laatste alweer een tijd geleden is, heeft jouw show een aanlooptijd nodig. De voorbereiding, planning en promotie zullen de eerste keer meer tijd kosten. 

We raden daarom altijd aan om minimaal vijf sessies te houden voordat je gaat evalueren. Houd hierbij één format aan qua lengte, tijdstip en setup. Kies voor iedere sessie uiteraard wel een eigen subthema. Na vijf webinars kun je pas echt iets waardevols zeggen over de resultaten. 

Tijd voor een moderne B2B SaaS webinar strategie

De focus binnen B2B SaaS webinars is verschoven. Het draait niet alleen meer om het binnenhalen van aanmeldingen, het gaat nu juist om de inhoud. Want relevante content levert vanzelf waardevolle aanmeldingen op.

  • Duik in de data voor waardevolle inzichten over de interesses van je doelgroep.
  • Bouw hier een webinar omheen en zorg dat je deze relevante content kunt hergebruiken. Neem het bijvoorbeeld op met een camera en deel vervolgens losse clips op sociale media. 
  • Kies voor een leuke naam, waarbij het woord ‘webinar’ een echte no-go is. 
  • Stuur achteraf een vragenlijst en houdt follow-ups subtiel. 
  • En onthoud: ga altijd minstens voor vijf sessies om betrouwbaar te kunnen evalueren. 

Wil je zelf aan de slag met het bedenken en implementeren van een moderne webinar strategie? Bij Unmuted denken we graag met je mee. Start je aanvraag vandaag en dan gaan we samen aan de slag met een plan dat relevant is voor jouw doelgroep.

Webinars inzetten voor B2B SaaS?

Daar weten we bij Unmuted wel raad mee. Neem vrijblijvend contact op als je wel wat hulp kunt gebruiken en dan kijken we samen naar een relevant concept voor jouw doelgroep.

Volg je ons al?
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Ontvang highlights uit de House of Demand podcast direct in je inbox
Welkom, je bent in the house 😎
Yikes! Daar ging iets mis, probeer het nog een keer

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

*Komend kwartaal is er nog slechts 1 plek beschikbaar.