Community-marketing voor B2B SaaS: van volgers naar fans
Je kunt er niet omheen: communities zijn hot topic. En dat is niet zonder reden. Binnen zo’n community vindt namelijk veel interactie plaats. Mensen vertrouwen andere mensen. Wordt er bijvoorbeeld positief over jouw bedrijf gesproken binnen zo’n community, dan heeft dit effect op jouw demo aanvragen.
Vaak positief. Om die reden proberen veel SaaS bedrijven een eigen community op te bouwen. Maar: eerlijk is eerlijk. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Want wat houdt zo’n community precies in? Waar begin je en waar moet je voor waken? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van het opbouwen van een community. Zo ga jij van volgers naar fans.
Een community brengt gelijkgestemden samen op één plek
Communities worden gekenmerkt door groepsvorming. Zie het als een (online) plek waar mensen samen komen met dezelfde interesses, uitdagingen, normen of waarden. Zoals bij een tennisclub. Of een politieke partij.
Je deelt er kennis, ideeën of nieuws met elkaar. Interactie staat hier centraal. Wanneer officieel lid bent, heb je toegang tot alle kennis en contacten. Maar ook als je geen lid bent kun je vaak gratis of betaald aansluiten.
Zeker binnen B2B SaaS worden communities gebruikt om kennis te delen. Maar ook om betrokkenheid tussen gebruikers en het bedrijf te stimuleren. Daarnaast is zo’n community ook een broedplaats voor innovatieve ideeën voor nieuwe functies of productverbeteringen.
Op social media zie je ook vaak het ‘community gevoel’ terug. Dit ontstaat wanneer mensen een persoon of bedrijf voor een lange tijd volgen. Trouwe volgers voelen zich verbonden met ideeën van dat account. Het is lastig om deze vorm van community te meten.
Toch moet je de kracht hiervan als bedrijf niet onderschatten. Het stimuleert betrokkenheid en heeft een positieve invloed op naamsbekendheid.
Verschillende B2B SaaS communities: 7 voorbeelden
Een community is dus een plek waar mensen met dezelfde eigenschappen samenkomen. Om bijvoorbeeld kennis te delen. Of te netwerken. Hieronder zetten we zeven relevante soorten communities voor B2B op een rijtje:
Slack groepen
Grote kans dat jij zelf gebruik maakt van Slack om met je team te communiceren. Maar dit platform wordt ook veel gebruikt om professionals binnen een specifieke branche samen te brengen. Hier kun je chatten, bestanden delen en losse kanalen starten op basis van specifieke thema’s.
Facebook groepen
Facebook is allesbehalve dead. Sterker nog: het platform investeert actief in middelen en tools om communities te laten groeien. Zo komen er nieuwe functies voor beheerders en gaan short-form video's een grotere rol spelen.
Discord servers
Discord is een platform dat zich helemaal richt op contact met anderen via tekst, audio en video. Het wordt veel gebruikt door gamers. Om te kletsen, terwijl ze gamen. Maar het platform wordt ook steeds populairder voor zakelijke doeleinden.
Besloten nieuwsbrieven
Een van de meer old school communities in dit rijtje. Het is een relatief eenvoudige manier om jouw abonnees te voorzien van exclusieve content, updates of informatie.
Online events
Denk aan webinars, livestreams of workshops. Zet een populair thema binnen jouw branche centraal en vraag een expert zijn of haar expertise te delen. Het is de perfecte manier voor interactieve sessies met leden van de community. Zo ontdek je direct welke vragen er spelen.
Offline communities
Deze vorm is intensief, maar juist daarom effectief. Organiseer lokale, fysieke bijeenkomsten waar leden samenkomen. De face-to-faceinteractie bij deze community vorm zorgt voor sterke relaties.
Volgers op social media
Waarschijnlijk is dit een tactiek waar je al druk mee bezig bent. Content delen of adverteren op sociale media platforms zoals LinkedIn, Instagram of YouTube. Door waardevolle informatie te delen, zorg je voor betrokkenheid van je volgers. Regelmaat en interactie zijn hierbij de sleutels tot succes.
Zoals je ziet zijn B2B communities er in allerlei soorten en maten. Maar om te bepalen welke vorm bij jouw bedrijf past, is het belangrijk om heldere doelstellingen te hebben.
Kies een duidelijk doel om de vorm voor jouw B2B community te bepalen
Van Slack groep tot online event en van besloten nieuwsbrief tot discord server: B2B er bestaan allerlei soorten B2B SaaS communities. Maar om te bepalen welke vorm bij jou bedrijf past, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het doel van jouw community.
Doelstellingen helpen je namelijk bij het geven van richting en focus. Zo bepaalt het doel onder andere welke waarde je biedt aan de deelnemers. Ook maakt een doel het gemakkelijker om de prestaties van je B2B community te meten en te evalueren.
Is je doel bijvoorbeeld het delen van expertise en best practices? In dat geval werkt een forum of discussieplatform goed waar leden vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen
Maar wil je vooral feedback verzamelen voor productverbeteringen, dan kun je beter kiezen voor een feedbackforum of ideeënplatform waar gebruikers suggesties kunnen doen en stemmen op functies.
Zo zie je al dat twee verschillende doelen beter passen bij andere community vormen. Ga hier dus eerst goed voor zitten, voordat je hard aan de slag gaat met het bouwen van een community.
Een sterke B2B community bouwen is hard werken en kost tijd
Een veelgemaakte fout bij community management is dat bedrijven het niet serieus nemen. Het opbouwen van een sterke community kost tijd. En moeite. Het is écht hard werken.
Vaak wordt deze taak doorgeschoven naar een stagiair(e). Of het is een eeuwig openstaande to-do van content marketeers. En dat terwijl de meest succesvolle communities vaak worden beheerd door de oprichter van een bedrijf.
Het bouwen van een B2B community is vaak tijdsintensief, omdat je voortdurend discussies moet stimuleren om de groep actief te houden. Daarbij is het ook belangrijk dat je leden continu voorziet van waardevolle en relevante content.
Bedenk je ook goed dat elke community baat heeft bij een duidelijk gezicht (of gezichten!) achter de community. Dit zorgt voor vertrouwen en geloofwaardigheid, persoonlijke betrokkenheid, herkenning en effectieve communicatie.
5 toffe voorbeelden van B2B communities in Nederland
Het is lekker om wat voorbeelden te hebben als je een community opbouwt. Zo krijg je een beeld van hoe succesvolle communities eruitzien, welke informatie wordt gedeeld en hoe interactie plaatsvindt.
Succesvolle communities zitten bomvol inspiratie. Hieronder hebben we vijf Nederlandse communities op een rijtje gezet.
No-Code Community
De No-Code Community omschrijven zichzelf als de “grootste en meest bruisende Nederlandse no-code community voor hen die met de beste no-code tools willen ontwerpen en ontwikkelen.” Je joint hun community via Slack.
House of Demand
Als lid van onze eigen House of Demand community ontvang je elke week een kijkje achter de schermen, ontvang je highlights van de House of Demand podcast én word je uitgenodigd voor onze evenementen. Heb jij je al aangemeld?
Growth Tribe
De Growth Tribe is een online kennis platform waar je trainingen kunt volgen en certificaten kunt behalen om je growth en digital marketing skills op te krikken. Ben je lid van deze community dan krijg je toegang tot exclusieve online lessen van experts.
Skybox
Ben je lid van de Skybox community dan word je uitgenodigd voor unieke events op coole locaties. Van meetings tot brainstorms en van livestreams tot borrels. Daarbij heb je toegang tot een groot netwerk om mee te connecten.
Qommunity
The Freelance Qommunity focust zich op creatieve freelancers. Meld je je aan voor hun community, dan krijg je toegang tot een jobboard en een netwerk van freelance peers. Ook komt hier het ‘community gevoel’ goed terug door te focussen op verbinding.
Nu hebben we deze vijf communities uitgelicht, maar Nederland barst van de toffe B2B communities. We raden je daarom aan om je aan te melden voor een aantal die relevant zijn voor jouw doelgroep. Zo kun je direct inspiratie opdoen.
Een podium voor je doelgroep én voor jouw bedrijf
Zet je als B2B SaaS bedrijf in op een community? Dan creëer je een podium voor jouw doelgroep. Door hen samen te brengen faciliteer je het gesprek. En het mooie is: hier kun jij vervolgens zelf ook weer relevante inzichten uit halen. Win-win dus.
Communities zorgen voor merkvoorkeuren en word-of-mouth reclame. Dit heeft een positieve invloed op je sales. Maar: een community is niet in een dag gebouwd. Houd er dus rekening mee dat dit zomaar een à twee jaar kan duren.
Tijd om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een B2B community
Het doel van dit artikel was om je meer te leren over B2B SaaS communities. Ga je nu zelf aan de slag met het opzetten van zo’n community, kies dan eerst een duidelijk doel. Pas hierna kun je de vorm bepalen.
Bij Unmuted kunnen we ons goed voorstellen dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het starten en verder uitbouwen van zo’n community. Zo was onze House of Demand community ook niet in een dag gebouwd.
Heb je behoefte aan tips? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee over hoe we je volgers kunnen transformeren tot enthousiaste fans.
Community-marketing voor B2B SaaS?
Dan ben je bij Unmuted aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact op; we helpen je graag bij het bouwen van een hechte community.